Cevizli Erik Pestili
Trakya yöre mutfağında pestil yapımına eskisi kadar olmasa da hala rastlıyoruz. Bağcılık kültüründen edinilmiş bir gelenekle ve bağcılığın Edirne, Tekirdağ, Kırklareli’nin değişik yerlerinde yapılıyor olması sebebiyle üzüm şırasından pestiller tüm yörede görülür. Buna karşılık meyve pestili yapımına daha ziyade Kırklareli yöre mutfağında, yörenin Balkan köylerinde rastlıyoruz.
Kayısı ve erik başta olmak üzere yaz meyvelerinin pekçoğu ile genel kaidelere uyularak pestil yapılabilir. Biz burada ana malzemenin erik olduğu tarife yer vereceğiz. Tarifte meyveye karşılık bir şeker ölçüsü kullanmayıp bunu arzu edilen damak tadına bırakacağız. Yine de 2 ölçü erik meyvesi için 1 ölçü şeker oranının genel olarak ideal olduğunu söyleyebiliriz.
Bu tarifte erik pestilimizi tepsilerde kurutma yoluna başvurduk. Buna karşılık cevizlerimizi 4-5 cm aralıklarla temiz bir ipe dizip, erik peltesi dökülmüş siniye boylu boyunca daldırıp kurutabiliriz. Bir parça kuruyan dizgiyi yeniden pelteye batırarak katman katman çoğaltmış oluruz. İpleri havadar bir yere asarak gölgede kurutmaya devam edebiliriz. Aynı kurutma işlemini bir sini yahut çerçevelenmiş bir düzenek içinde kuruttuğumuz yaprak pelteleri daha sonra askıya alarak da gerçekleştirebiliriz.
Peltenize katacağınız cevizleriniz kırıklı kullanabilirsiniz. Aksi halde peltenizi rulo haline getirirken yırtılmalar olacaktır. Eğer ki ipe dizecekseniz yarım cevizler şeklinde değerlendirmelisiniz.
Malzemeler :
- Mayhoş etli erik
- Şeker
- Ceviz içi
Hazırlanışı :
- Erikleri üzerini bir miktar geçecek oranda su ilavesiyle derince bir tencerede yumuşayıncaya kadar kaynamaya alın.
- Erikler yumuşayıp ezilebilecek kıvama gelince suyunu bir kevgirle bir süre süzülmeye alın.
Not : Eriğin süzülen bu alt suyunu daha sonra şeker ilavesiyle bir süre daha özleştirip kaynatılarak meyve suyu olarak şişeleyip kışlık kullanabilirsiniz.
- Eriğinizi iri gözenekli bir kevgirden geçirin.
- Elde ettiğiniz posayı bir boy küçük gözeneği olan kevgirden bir daha geçirin.
- Elde ettiğiniz erik posasını yeniden tencereye alıp, damak tadınıza uygun oranda şeker ilave ederek marmelat kıvamı elde edinceye değin birkaç taşım kaynatın.
Not : Bu haliyle marmelat olarak şişeleyip kışlık olarak da tüketebilirsiniz.
- Marmelatınızın miktarına göre kullanacağınız büyüklükte bir tepsinin içerisine nem emici özelliği yüksek temizce bir bez serin.
- Serdiğiniz bezin kenararını tepsinin dışına doğru çıkartmaya özen gösterin.
- Erik marmelatınızı bez serili tepsinize bir parmak kalınlığında serin.
- Ayıkladığınız ceviz içlerini arzu ettiğiniz büyüklükte kırıklayıp erik peltenizin değişik yerlerine serpiştirin
- Gölge ve havadar bir yerde erik peltenizi kurumaya bırakın.
- Erik peltenizin serili olduğu bezi her gün düzenli olarak değiştirerin.
- Odanın havadarlığına göre, pelteniz nemini iyice kaybedip el ile kağıt gibi kavranabilir hale gelince, ister bıçak yardımıyla isterseniz elinizle küçük porsiyonluk parçalara ayırın.
- Her gün birkaç defa alt üst ederek temiz bir bez örtü üzerinde havalandırmaya devam edin.
- Serin ve gölge bir ortamda uygun bir kap veya kavanoz içerisinde muhafaza edebilirsiniz.