Çifte Hamam Lüleburgaz Kent Dokusuna Kazandırıldı

Mimar Sinan’ın Trakya’daki en kıymetli eserleri arasında görülen Lüleburgaz’daki Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi yapılar topluluğunun bir bölümünü oluşturan Çifte Hamam, AB hibe projeleri kapsamında restore edilerek kent dokusuna kazandırıldı.

Çifte Hamam yeni çehresine kavuştu…

Lüleburgaz Belediyesi ile Bulgaristan’ın Lubimets Belediyesi ortaklığında IPA Programı kapsamında hayat bulan “Kültürel ve Tarihi Mirasın Korunması Projesi”, Lüleburgaz Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi’nin önemli bir bölümünü oluşturan ve uzun yıllardır restorasyonu için sürdürülen çabaların meyvesinin alındığı Çifte Hamam’ın yenilenmiş çehresiyle Lüleburgaz’ın kent dokusuna kazandırılması ile son buldu. Bu maksatla Çifte Hamam’ın açılışı 19 Ağustos 2014 günü saat 17:30’da düzenlenen tören ve bir dizi etkinlik ile gerçekleştirildi.

Yöresel oyunların sergilendiği halk dansları topluluğunun gösterisinden sonra açılış konuşmalarına geçildi. Proje koordinatörlerinden Recep Kıvanç YILDIZ ile projenin Bulgaristan ayağında koordinatörlük yapan Evgenia STOYANOVA’nın konuşmalarını, Lüleburgaz ve Lubimets Belediye Başkanları’nın konuşmaları takip etti.

Projenin çeşitli ayaklarında katkıları bulunanlara plaketlerin verildiği törende; restorasyonun işleyişini başından sonuna değin izleyen ve kent hafızasına çok değerli fotoğraflar kazandırarak arşivleyen Özcan ÇELTİKLİ’nin fotoğraflarından oluşan serginin de açılışı yapıldı.

Çifte Hamam yapısı içerisinde kendi mekanında görücüye çıkan fotoğraflar büyük beğeni toplarken, izleyiciler restorasyon sonrası yeni çehresine kavuşan ve belediye meclis toplantılarına ev sahipliği yapacak olan Çifte Hamam’ı görme şansı buldular.

Restore edilmesi için genel bir kamuoyu baskısı ile fikir aşamasından bu yana meşakatli, zaman zaman uzayan bir süreç sonunda gerçekleşen restorasyon beğeni toplarken, bazı katılımcılar çevresindeki doku ile uyumu, restorasyon çalışmalarının uzamış olması ve kullanım maksatları ile üzerine bazı eleştirilerini dile getirdiler.

Etkinlikler düzenlenen kokteyl ile son bulurken, proje kapanışı da gerçekleştirilmiş oldu.

Mimar Sinan’ın İstanbul payıtahtından Edirne payıtahtına, oradan da Balkanlar’ın içlerine uzanan sefer ve ticaret yolları üzerinde önemli bir menzil külliyesi olan Lüleburgaz Sokollu Külliyesi; bu konseptte Mimar Sinan Gezi Yolu’nun da önemli bir durağı olma potansiyeli taşıyor. Böylece Lüleburgaz’ın tarih ve kültür turları için bir destinasyon olarak da değerlendirilebileceğinden hareketle, proje aşamasından bugüne değin emeği geçen her kesime Trakya Gezi Rehberi olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Fotoğraf : Özcan ÇELTİKLİ

Facebookpinterestmail