Kaynarca Çiftlik Alabalık Restaurant
Trakya’yı üç tarafından çeviren denizlerinde sofraları bir şenliğe dönüştüren envai çeşit balığı bulabilirsiniz. Karadeniz’de palamutla kalkan, Marmara’da uskumru ile lüfer, Çanakkale’de sardalya süsler balık sofralarını.
Denizden uzak iç kesimlerde, hele ki Istrancalar’ın tertemiz sularının bulunduğu Kırklareli civarında, pek çoğu kır lokantası olarak hizmet veren mekanlarda alabalık sofraları karşılar sizi.
Şimdi o eski şöhretli günlerinde olmasa da, yörede alabalık mutfağı konusunda örnek olmuş bir mekan var ki, o zamanları hatırlayanlar muhabbet dolu o şen şakrak sofraları yad ederken birbirlerine şöyle derler : “ Hani; Kaynarca’da bir balık yemiştik. Hatırlıyor musun ?”
Darius buradan geçti !
Kaynarca’nın tarihte “Güzel sular diyarı” olarak nam salması bir raslantı olmamalı…
Kaynarca Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine 4 km uzaklıkta bir belde merkezi. Bağlı bulunduğu ilçe olan Pınarhisar da, beldenin kendisi de ismini göze göze kaynayan kaynak sularından alıyor. Öyle ki tarihi kaynaklar bu bölge için “Güzel sular diyarı” diye bahsediyor. Yine bu kaynaklara göre bölge Trak Kralı Teoros’un sayfiye yeridir. Bu sebeple bu yörenin su kaynaklarına “Teoros” adı verilmiş. Pınarhisar-Kaynarca arasındaki 20’nin üzerinde göze kaynadığı aktarılan sulardan bazılarının sıcak olarak aktığı da bilgiler arasında.
Tarihçi Heredot, M.Ö.6 yy.’da kudretli ordularıyla İskitler üzerine yürüyen Pers Hükümdarı Darius’un bir süre ordusuyla Teoros kaynaklarında konakladığını bahseder. Öyle etkilenir ki bu sulardan, bir dikilitaş diktirip üzerine şunları yazdırdığını aktarır Heredot bizlere :
Teoros Kaynakları, bir ırmağın verebileceği suyun en üstünü ve en güzelini vermektedir. İranlılar ve Anakara’nın Kralı,insanların en üstünü ve en güzeli, Hystapes’in oğlu Darius da ordusuyla İskit üzerine yürürken bu kaynakların yanından geçti. Ben dünyaya, Tearos dünyanın en güzel sularına sahiptir.
Yunan Çağdaş Edebiyatı’nın kurucusu kabul edilen ve 1849 yılında Kırklareli’nin Vize ilçesinde doğmuş olan Georginos VİZYONOS, dilimize “Moskof Selim” diye çevrilen kitabında Kaynarca’nın pırıltılar yaparak fokurdayan gürül gürül sularından uzun uzun bahseder; ve daha pek çok tarihi kaynak…
Mübadele öncesine kadar önemli bir Rum ve Bulgar nüfusu barındıran Kaynarca’nın o dönemledeki adı Yene’dir. Halk arasında bugün bile “Yene Suyu” diye anılan bu kaynakların sularının Tuna Nehri’nden geldiğine dair mistik öyküler yörede hala anlatılmaktadır. Tuna boylarında bastonunu suya düşüren bir çobanın nice sonra bastonunun bu kaynaklarda su yüzüne çıktığına dair hikayeler hala dilendirilmektedir.
Hal odur ki, böylesine pırıltılar yapan Kaynarca’nın suları eski gücünde olmasa da, hala beldenin pek çok yerinden su yüzüne çıkıyor. Burası tam olarak Istrancalar’ın eteklerinin verimli Trakya ovalarına kavuştuğu noktada yer alıyor. Yeryüzüne Kaynarca’dan çıkan bu pırıltılı sular, Trakya ovalarını sulayarak önce Ergene’nin sularına oradan da Meriç nehri boyunca olan yolculuğunu tamamlayıp Saros’un sularına kavuşmaktadır.
Bir lezzet durağı; Kaynarca!
Bu suların hemen başında, ulu ağaçlar altındaki belediye parkının tam karşısında yer alan Kaynarca Çiftlik Alabalık Restaurant yörenin belki de en eski alabalık lokantasıdır. Neredeyse bir çeyrek asırdır burada hizmet veren işletme girişimcilik örneği olarak diğer işletmelerin açılmasına da önayak olmuş desek yalnış söylemiş olmayız. Şimdi beldede hizmet veren 3 adet alabalık restaurant bulunuyor. Kırklareli ve civarında açılan onlarcası ise cabası.
İlkler her zaman en sıkıntılı dönemleri yaşarlar. İşletmeyi ayakta tutmak kadar başka bir damak zevkini kabullendirmek de zorlu bir süreçtir. Buna karşılık özellikle 90’lı yıllar boyunca Trakya’nın pekçok yerinden, hatta İstanbul’dan lezzet düşkünlerinin diline düşmeyi başarır mekan. Özellikle hafta sonları civar illerden gelen lezzet avcıları Kaynarca’da alabalık yemek için yollara düşerler.
2000’li yıllardan itibaren civardaki pekçok yerleşim yerinde benzer işletmeler hızla artmaya başlar. Bu da Kaynarca Çiftlik Alabalık Restaurant’ın eski şöhretli günlerini bir parça törpüler. Kaynarca’nın içinde de zaman zaman başka işletmeler hizmet vermeye başlar üstelik. Ekonomik krizler bazen küsecek duruma getirse de mekan işletmecilerini şimdilerde o eski günlerini canlandırmak niyetiyle mutfaklarından lezzet damıtıyorlar.
Belediye meydanındaki Kaynarca Çiftlik Alabalık Restaurant’a altından o pırıltılı suların aktığı bir köprü üzerinden ulaşıyorsunuz. Geniş bahçesindeki havuzlarda alabalığınızı seçebileceğinizi de burada söylemeliyiz.
Alabalık menünün pek tabiki başında yer alıyor. Özellikle kurulduğu günlerden bu yana menünün en çok arzu edileni -haliyle- kiremitte alabalık. Mutlaka denemeniz gerekenlerin başında yer alıyor. Tereyağına bulanmış kiremitte alabalık sade sunumu fakat parmak yalatan lezzetiyle en çok tercih edileni olsa da, siz alabalığınızı kendi damak zevkinize göre de hazırlatabilirsiniz.
Hele hele, mevsiminde yöre mantarlarına rasgelirseniz en lezzetlisini tadacağını güveç mantar dolması, diğer zamanlar için -el mecbur- kültür mantarı ile hazırlanabiliyor ancak. Yine de tereyağıyla lezzetlendirilmiş kaşarlı güveçte mantar dolması enfestir. Bir kenara bunu da yazın…
Alabalık dışında yörenin doğal ortamda beslenen hayvanlarının etlerinden hazırlanan ızgaraları ve köftelerini de bulabildiğiniz mekan aynı zamanda içki keyfi yapmak isteyenlere de “hayır” demiyor.
Gelgelelim Kırklareli mutfağında av hayvanları ile hazırlanan yöresel lezzetlerin başında gelen bıldırcın bu mekanda kömürde hazırlanıyor. Her zaman bulamasanız da, mekanın spesiyalleri arasında kömürde bıldırcın değişik bir lezzet arayanlar için keyifli bir deneyim olabilir.
Son zamanlarda mekanı bilen müdavimleri dışında Dupnisa Mağarası’na giden gezi-etkinlik gruplarının, kültür turlarının da soluklanacakları bir mekan olarak tercih ediliyor Kaynarca Çiftlik Alabalık Restaurant. Zira Kaynarca, Kırklareli’nin turizme açılmış tek mağrası olan Dupnisa’ya giden yolun başında bulunuyor. Siz Kaynarca’da soluklanıp balığınızın hazırlanmasını beklerken, beldeyi gezebilir özellikle Rum mimari izlerini görebileceğiniz eski evleri beldenin sokakları boyunca keşfedebilir, Kaynarca’daki kaya manastırını ziyaret edebilirsiniz.
Kaynarca Çiftlik Alabalık Restaurant’ın hemen karşısında bulunan, ulu ağaçlar altındaki park ise lezzetli bir yemek üzerinize çay ve kahve keyfinizi katmerleyecektir.
Kaynarca Çiftlik Alabalık Restaurant
Adres : Yeni Cami Mah. Çarşı Cad. / Kaynarca
Tel : 0 288 645 72 24