Kenarlı Börek
Kenarlı börek, bir diğer yaygın adıyla “kıyılı pide” Kırklareli yöre mutfağının kendine kimlikli yöresel lezzetlerindendir. Daha önce aynı yöntemle hazırlanan tariflere yer vermiştik. Bunun için; Trakya Mutfağı başlığı altında yer alan hamur işleri bölümündeki; Lahana pitesi, Zennik, Hıdırellez pidesi gibi benzer tariflere göz atabilirsiniz.
Biz bu tarifte taze bahar otları ve sebzelerle hazırlanan bir harç etrafında hazırlanan bir kenarlı börek yapacağız. Siz ortasındaki harcı kendi damak zevkinize göre, kıymalı, kıymalı patlıcanlı yahut kavurmalı vb…tercih ederek bu böreği hazırlayabilirsiniz.
Bu tarif Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı İslambeyli köyünden Nuran Kaynak‘tan derlenmiştir.
Malzemeler :
2 Yumurta
Ilık Su
Tuz
Ustasından un ölçüsü
1 Orta boy soğan
1 Kase kıyılmış pırasa
1 Kase kıyılmış ıspanak
1 Kase kıyılmış lahana
1 Kase kıyılmış ısırgan otu
1 Kase kıyılmış gelincik otu
1 Kase kıyılmış ebegümeci
1 Çorba kaşığı salça
1 Fincan pirinç
1 Adet kıyılmış kurutulmuş acı biber
Sıvıyağ + Tuz
250 Gr tereyağı
Hazırlanışı :
Yumurta, un, ılık su ve tuz ile özlüçe bir hamur hazırlayıp kenarda en az yarım saat dinlendirin. Bu arada iç harcınızı hazırlayın.
Derince bir tencereye iki-üç kaşık sıvıyağ alıp çentilmiş soğanı pembeleşinceye değin kavurun.
Sebzeleri pırasa, lahana, ıspanak, ebegümeci, ısırgan otu, dereotu ve kıyılmış biber olacak şekilde her bir sebze bir parça senişip kendini bırakacak kadar arayla ekleyin. Bu süreci hızlandırmak için sebzelerin yarı tuzunu bu ara verin.
Sebzeler suyunu salarken pirinçleri ilave edin. Sebzelerin suyu ile bir tık şişip yumuşasınlar. Bu arada salçasını ilave edip sebzeleri tatlandırın. İhtiyacı varsa tuzunu dengeleyin. Suyunu çektirip nispeten yoğunca bir sebze yemeği gibi hazırlayıp kenara alın.
Yemeğiniz ılınırken, hamurlarınızdan 15 beze kesin. Her bir bezeyi kullanacağınız tepsinizden 15- 20 santim taşacak büyüklükte açın.
Tepsinizin altını yağlayıp ilk beş bezeyi aralarını hafif yağlayarak tepsinize yayın. Tabanını düzleştirip fazla açtığınız kenarları tepsiden dışarı taşırın.
Ilınan yemeğinizi tepsinin orta yerine bir kubbecik oluşturacak şekilde yerleştirin. Bu arada fazla sulu olmamasına, böylece hamuru ıslatıp basıklaştırmamasına dikkat edin.
Diğer yufkaları kıvrım böreğinde olduğu gibi iki ucundan büzerek, bu ortadaki harcın etrafına dolay dolay dizin. Bu ilkemi bu büzülmüş hamurlar tepsinin yan yüzeylerine dayanıncaya değin sürdürün.
Not : Bu aşamada tarife şöyle bir zenginlik katabilirsiniz. Kıvrım böreğinde olduğu gibi bu büzülmüş hamurların arasına peynirli maydanozlu harç koyup dizin. Üzerine yoğurt, yumurta ve sıvıyağ çırpıp gezdirin. Aynen kıvrım böreğinde olduğu gibi…
Büzülmüş yufkaların arasına gelecek şekilde sıvıyağ gezdirin. Tepsiden taşan yufkaları ( beş tane ) tek tek bu büzülmüş hamurların üzerine yemeğe doğru kapatın. Her bir katın üzerini hafifçe yağlamayı unutmayın.
En üst yufkayı kapatınca 250 gr tereyağı parça parça üzerine bırakın. 180-200 derece fırında nar gibi kızarıncaya değin yaklaşık 40-45 dakika fırınlayın. Ilınınca kesip ortasındaki yemeğine banarak afiyetle yeyin.