Meriç Kara Kavununa Coğrafi İşaret

Trakya’da coğrafi işaretli ürünler ile ilgili yürütülen çalışmalardan müjdeli bir haber daha geldi. Meriç kara kavunu , Meriç Ziraat Odası’nın başvurusu, Trakya Kalkınma Ajansı’nın teknik desteği ve koordinasyonu ile yürütülen çalışmalar neticesinde Trakya’nın coğrafi işaret alan 18’inci ürünü oldu.

Edirne’nin Meriç ilçesinde yetişen ve adını buradan alan Meriç kara kavunu dışı yeşil, içi turuncu veya koyu sarı renkli bir tür. Uzun süreli depolamaya olanak veren Meriç kara kavunu kuraklık şartlarına da dayanıklılık gösteriyor. Ekim zamanı can suyu verilmesinin ardından sulama yapmadan dahi yetiştirilebilen Meriç kara kavunu, aroması yüksek, bol sulu ve tohum yatağı güçlü bir tür olarak da öne çıkıyor. Hastalıklara karşı dirençli kavunun meyvesi yuvarlakça, sap kısmı ise sivrice bir forma sahiptir.

Meriç ilçesinden ilk başvurusu Meriç yer fıstığı için 2017 Nisan’ında Meriç Ziraat Odası tarafından yapılmış, yörede yaklaşık 200 yıldır üretilen Meriç yer fıstığı 2019’un son aylarında tescillenmişti. Meriç ilçesinin ikinci coğrafi işaret alan ürünü olan Meriç kara kavununa ait başvuru, 2020 yılında, yine Meriç Ziraat Odası tarafından yapıldı. Trakya Kalkınma Ajansı’nın teknik desteğiyle hız kazanan süreç sonunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılı Mart itibariyle menşeri adıyla tescil edildi.

Ürünün üretimi, kalitenin korunması, pazarlaması, kırsal kalkınmaya katkısı gibi konularda büyük avantajlar sunacak olan coğrafi işaret alındığına dair tescil belgesinin önümüzdeki haftalarda verilmesi ile sürecin tamamlanması bekleniyor.

Facebookpinterestmail