Trakya’nın “Efes”i Perinthos Olabilir mi ?
Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Perinthos Antik Kenti’nde bulunan, Trakya’nın en büyük tiyatrosunun gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları sürdürülüyor. Kazı başkanı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, ortaya çıkarılan tiyatronun, Trakya’nın en büyüğü olduğunu belirterek, “Şu anda tam olarak kestirebilmek mümkün değil ancak 90 metreye 130 metre olduğunu düşündüğümüz, oldukça büyük bir tiyatro ve şu durumda Trakya’nın antik kentleri arasında bilinen en büyük tiyatro” dedi.
Buluntular oldukça ilginç
2021 yılında başlatılan Perinthos Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları ilçenin Bayraktepe mevkiinde, Marmara Denizi’ne hakim bir tepede sürdürülen çalışmalar 500 metreye genişlikte 1500 metre uzunlukta bir alanı kapsıyor. Çalışmaların çok uzun yıllara yayılacağını dile getiren Kazı Başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, çalışmaların tiyatro bölümünde sürdüğünü belirterek, “Oldukça ilginç sonuçlar var; şimdiden çok değişik bir plan gördük.
Daha ziyade topografyayı kullanarak, topografyaya uygun kayaları yontarak, onun üzerine giydirme yolu ile birtakım şeyler yapmışlar. Örneğin oturma sıralarını, kayaları düzelterek onun üzerine giydirdiklerini düşünüyoruz. Bu kavela ile orkestranın kesişim yerindeki açmalarımızda aradaki kerkidesler (basamaklar) ile oturma sıralarının bazılarının parçalarına rastladık” dedi.
Kazı Başkanı Erdem, kazı çalışmalarının yoğunlaştığı tiyatro yapısının yamaca dayalı, Yunan tipi bir yapı olduğu bilgisini paylaşarak, oldukça anıtsal, Marmara denizi’ne hakimiyetiyle Asos Tiyatrosu’na, büyüklüğü ile Efes Tiyatrosu’na benzediği bilgisini paylaştı. Erdem, rastladıkları mimarinin döneminin başarılı bir mühendislik eseri olduğunun altını çiziyor.
Heykelin ayak kısımlarının olduğu kaide bulundu
2023 kazılarında ayak kısımlarından bir heykele ait olduğu izlenimi uyandıran bir kaideye rastladı. Prof. Dr. Erdem, 18’inci ve 19’uncu yüzyıl gezginlerinin notlarından da anlaşıldığı üzere buradaki sahne binası önünde başta imparator ve eşi olmak üzere devlet büyüklerinin onurlandırıldığı heykeller olduğunun bilindiğini hatırlatarak, bu rastlanan kaidenin detaylarına bakıldığında İtalya kökenli bir yöneticiyi onurlandırmak üzere dikilmiş bir heykele ait olabileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Erdem, kazı çalışmalarının araştırılmaya ve sınıflandırılmaya muhtaç başka buluntular verdiğini de sözlerine ekledi.